۱۳۸۹ خرداد ۱۷, دوشنبه

از وفاداری تا جفا کاری

لیلا جدیدی

این تنها یاران وفادار رژیم ولایت فقیه نیستند که بین انتخاب این یا آن سوی دیوار بلند اعتراضهای جامعه ایران گیر کرده اند و برای محاسبه میزان وفاداری یا جفا کاری خود چرتکه به دست گرفته اند، روسیه هم به این درک پر منفعت و دو جانبه رسیده است.

در بازار مکاره بین المللی، روسیه که به قول سفیر رژیم در این کشور "کاملا مورد اطمینان" رژیم بود، در بده بستانهای نه چندان مضر به حال خود، با پیش نویس قطعنامه شورای امنیت موافقت کرد.

قطعنامه مزبور دربرگیرنده‌ی تحریمهای جدید علیه بازار گاز و نفت رژیم نیست زیرا کشورهای روسیه و چین در گیر و دار دعواهای اتمی و با بهره گیری از فضای تحریمها، مناسبات بازرگانی با رژیم را گسترش داده اند و مخالف اعمال تحریمهایی که رشته منافع آنها را در بر بگیرد، هستند.

در این رابطه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار با همتای چینی خود، یانگ جییه چی آشکارا و بی پروا می گوید که کشورش "تحریمهای فلج کننده" را از پیش نویس قطعنامه "حذف" کرده است تا "منافع اقتصادی روسیه و چین" حفظ شده باشد.

با این حال، احمدی نژاد، رییس جمهور تحمیلی، از این جفاکاری غیر منتظره دوستان گربه صفت و نمک نشناس به شیون و شکایت افتاد. وی گفت مردم نمی دانند مدودیف، رییس جمهور روسیه دوست است یا دشمن و در پاسخ نیز سخنگوی کاخ کرملین وی را "عوام‌فریب" خواند.

اما غیر از آه و فریاد سوزناک احمدی نژاد، صالحی، متکی و باقی مزدوران رژیم، این درک وجود دارد که روسیه راهی را انتخاب کرده که نه سیخ بسوزد نه کباب. به این صورت که هم از منافع همراهی کردن با شورای امنیت سود خواهد برد و هم با چشم زهر گرفتن از رژیم، بیشتر می تواند آنها را بچاپد.

اما تا آنجا که به رژیم بر می گردد، از قرار معلوم ترکه ای که روسیه پشت دست آن زده است ضربه جانکاهی بوده است. محمود رضا سجادی، سفیر جمهوری اسلامی در روسیه گفت که ملت ایران بسیار با "غرور" است و از اینکه با "تحقیر" روبرو می شود منزجر است. به زبان ساده تر، رژیم جمهوری اسلامی بسیار ماجراجو است و از اینکه تو سری خورده است نگران.

اما مهلک تر از تحقیر، این یک محاصره است زیرا آمریکا نیز برای اعمال مجازاتهایی که ناچار بود برای همراه کردن روس و چین از آن چشم بپوشد، در حال تلاش است. یک لایحه قانونی میان کنگره و سنا در دست بحث است که در آن روی نقطه ضعف رژیم یعنی، وابستگی به بنزین انگشت گذاشته شده است. ایران با وجود برخورداری از دومین ذخایر نفت و گاز در جهان، به علت فرسودگی پالایشگاه ها، 60 درصد از بنزین مورد نیاز خود را باید وارد کند.

احمدی نژاد می گوید، انتظار این بوده که روسیه در "شرایط حساس" به رژیم وفادار بماند. "شرایط حساس" ی که اعتراضهای گسترده اجتماعی شکل داده اند، روسیه و چین را هم تا اطلاع ثانوی و چرتکه اندازیهای بیشتر به بازی در نقش وفادار- جفاکار کشانده است.